És akiket ez itt eddig érdekelt, ennyien vannak:


A 74 NAP "CSAK" EGY DOKUMENTÁCIÓ;
NEM A CIVIL RÁDIÓ FM 98 HIVATALOS FELÜLETE.

A 74 Nap podcast csatornája - Interjúk, vélemények, támogatások...


Hallgassa velünk - Mintha itt lennének a szerkesztőségben, a stúdióban...




Áll a levegő – olyan ez a fegyelmezett csendünk, mint az egykori orosz tengeralattjárón lehetett. Tudjuk, hogy találat ért minket, de mi...

-72. nap / 02: Fázold Helga. Düh


Áll a levegő – olyan ez a fegyelmezett csendünk, mint az egykori orosz tengeralattjárón lehetett. Tudjuk, hogy találat ért minket, de mindenki –hangsúlyozom mindenki!- teszi a dolgát. A dolgunk pedig egyértelmű: ugyanaz és ugyanúgy, mint bármely napon. Á. derűs, és biztat minket. El akarom hinni, és amíg épp elhiszem sem gondolkodom. Minden billeg – olyan kiszámíthatatlan.


Az egyik pillanatban egyik kollégánk fent, a másikban egy másik lent – fura, hogy meg lehet szokni ezt az imbolygást. 

Muszáj is. Mindjárt adásba megyek – száztizennégy, száztizenöt, száztizenhat…

117 Perc, a Civil Rádió délutáni magazin műsora. Az adásrend már előző este összeállt bennem, még szerkesztem kicsit a bevezetőt és az összekötő szövegeket. Csak ússz – mondaná erre egy közeli ismerősöm. TM és MM beülnek mellém a stúdióba. (egymástól adjuk-vesszük a nyugalmat? )

Imagine – képzeld el. A teljes szöveget beidézem majd, bevezetőként. Hiszen John Lennon épp ezen a napon született, október 9-én. Give peace a chance… adj békét. Jöjjön ez a dal is. Válogatom és előkészítem az adásgépbe. 

Húsz perccel az adás előtt, már csak valami fegyelmezett nyugalom van bennem. A helyzet már eldőlt – reggel FJános elmondta. A hallgatóink már tudják. Megszűnik az FM 98-on a sugárzás. 

Délután van – ugyanennek a napnak a délutánja. Azóta egy szót sem szóltunk erről adásban. 

Ki kell egészíteni a reggeli híreket. Ha én lennék a saját hallgatónk – aki minden nap, reggel és este és sokszor napközben is idekapcsol-  tudni akarnám és várnám a részleteket egy ilyen helyzetben. MI TÖRTÉNT, CIVIL? Hahó, Nyuszikák

Hát akkor, hahó-nyuszikák (ahogy FJános mondaná) akkor kezdjünk is bele (ahogy én szoktam műsort elindítani)

MM. felkészül a technikai pultban – hófehér arccal néz rám a stúdió ablakon át. Aggódik

 - Menni fog, minden okay ? – kérdezi már a fülhallgatón át. Bólintok. Feláll, benyit, megölel. Csak ölel-ölel. 

És higgyék el – ezen a ponton, 16:00 kor már jóval könnyebb elkezdeni, mint mindezen csak gondolkodni.

szignál – piros lámpa kigyullad. Kezdünk

Képzeld el, hogy nincs mennyország, Nem nehéz, csak próbáld ki, Nincs pokol se alattunk, Felettünk csak az ég ragyog, Képzeld el, hogy minden ember Csak a mának él, Képzeld el, hogy nincsenek országok, Nem olyan nehéz, Nincs miért ölni vagy meghalni, Nincsenek vallások, Képzeld el, hogy mindenki Békében él… - felolvasom magyarul a részletet. 

Megyünk – 117 Perc, a Civil Rádió délutáni magazinja. 

Ebben a 117 percben már nem lehet elhallgatni, amit tudunk, vagy épp még csak erősen sejtünk. FJános mellé, mögé állok: folytatom a drámai témát, amit reggel elindított.

Felolvasom az interneten elérhető néhány szavas információt az NMHH oldaláról. 

A 13. napirendi pont. 

A NMHH október 8.-ai ülésén, a 13-as számú napirendi pont … A Civil Rádió elkaszálása - így, ezzel a címmel adják hírül később a hazai médiában. Én szerdán még csak annyit mondok: a 13-dik napirendi pontról – a hírek után fél 6 tájban, bővebben itt a Civil Rádióban.

Give peace a chance – ezután szólal meg először aznap a 117 Percben

Aztán indulunk is tovább – zene le, szignál fel, hiszen a műsornak menni kell, és már itt is a telefonvonalban a Greenpeace. Perger András – jó előre egyeztettünk és én imádom ezt a témát. Lubickolok benne, zöld politika, klímakérdések nagyon jól megközelítve. Megkeresték a főpolgármester-jelölteket, választ kértek és kaptak is: vajon mik a terveik megválasztásuk esetén, Budapesten a zöld kérdésekben. A Greenpeace nem engedett, hivatalosan és keményen közelített, ÍRÁSBAN legyenek szívesek válaszolni – üzenték meg Berki Krisztiánnak, Puzsér Róbertnek, Tarlós Istvánnak és Karácsony Gergelynek. Szuper – igazi civil ügy! Valódi beleállás a helyzetbe. Értem és érzem is, amit András mond és közvetít – drámai a helyzet. ☹️ Zömében csak hangzatos válaszok érkeztek – plakát címszövegek, jól eladható közhelyek. Tessék elolvasni – mondjuk Andrással közösen a hallgatóinknak!

A változás dala – intek MM-nek, a technikai pultba: ez remek lesz a Perger András beszélgetés után. MEHET 

Karácsony Gergely kampány dala lett. Szól, és én dühös vagyok és elkeseredett. Dühös és ezekben a percekben mégis dühödten-örömteli is. EZ vajon most elhallatszik a Várig? A Greenpeace és a civil szervezetek, akik majd még utánuk jönnek adásba ma: az aHang, a Másfél fok! Dühösen kívánom, ott az 1-es stúdió magányából, hogy hallatszódjon fel! Üvöltsön, szóljon és kiabáljon! Az FM 98 megahertzen és az interneten, bárhol foghatóan. Emberek munkáját fogjuk bemutatni ezen a szerdán is – akik VÁLTOZÁST akarnak! Ők elmondják – mi meghallgattatjuk. 

Zene-le-szignál fel, interjúk, interjúk, hírek… 

17:25: megérkezünk a kritikus ponthoz.

MM-el előre egyeztettünk mindent. Zene fel, szignál ki… szöveg! 

Indulunk / 

Születni kell, újra meg újra, indulni kell a háborúba és harcolni kell – meghalni és szeretni még nem elég! – Koncz Zsuzsa. Köszönöm! Hibátlan a magyar zenei arányunk – hallatszik?! Magyar előadókat állítok ma magam mellé. Felolvasom a civil rádiózás történetének születését, amely világszinten épp idén 100 éve indult. Anekdotáiból idézek kicsit, majd a Wikipedia megjegyzése: a frekvenciákat a hatalmak csak háborúk idején sajátították ki és vették el a civilektől. 

Még adatok arról, milyen fontos a szó, a hang, hogy mit gondol az ENSZ a rádióról és a rádiósokról és, hogy a közelmúltban világnapot is kaptak. A 2019-es ENSZ rádiós mottója: a béke, a tolerancia és a szabadság!

Utána … a halál lista. Elkezdem felolvasni a Civil műsorait, szerkesztőikkel, név szerint is. Az ártatlan és ártalmatlan civileket. Akik decembertől az FM 98-on nem hallhatóak többé. Nem sírok – bírom. De… mégis. Beszélek, és közben egyszerűen csak folynak a könnyeim – csendben. Nem hallatszik az adásba

A 13-dik napirendi pont. 

Nem vitatom, nem érvelek, nem dühöngök, nem kérem ki és nem kérem azt sem, hogy segítsenek – hagyom, hogy csak megtudják tőlem bővebben mindazt, ami épp velünk történik a Civilben. Az igazságot mindarról, amit rólunk döntött a Nemzeti MHH Médiatanácsa. Nem fűzök hozzá: SEMMIT 

Zene fel: újra az All we are the saying… John Lennon. Békehimnusz

Csak szól, szól. 

John Lennon 79 éves lett volna ezen a napon, Vekerdy Tamás meghalt 84 évesen – és a Civil Rádiónak még van 72 napja. Majd elhallgat az FM 98-on. 

Boldog Karácsonyt ! / 2019.



Bírótókép:
Photo via Auralcrace.com.

0 megjegyzés:

KERESÉS az oldalon ITT: